Nieuws

De online reacties hebben me sterker gemaakt

Bron: Antwerpen.be

Sinds 2007 volgt Daan zang- en dansworkshops bij Born4dance, een HipHop dansschool die zich inzet voor jongeren met of zonder beperking. “Ik plaats samen met mijn begeleidster Yasemin regelmatig video’s van mijn nummers op YouTube onder de naam ‘Daantje België’. Op die video’s kwam eerst veel online haat en beledigingen, zowel van onbekenden als van mensen die ik wel ken. Vooral schoolgenoten, zij schreven dingen als ‘ge kunt niet zingen’, ‘pleeg zelfmoord’, ‘kutkind’ of ‘ocharme uw familie’.”

Niet ingaan op reacties

“Een jaar geleden lanceerde ik mijn videoclip ‘Respect moet je verdienen’. Met dit liedje nam ik deel aan ‘Belgium’s got talent’. Op die video kwamen haatreacties. Die reacties maakten me kwaad en verdrietig. Mijn coach Yasemin zei onmiddellijk dat ik niet op reacties van haters moest ingaan. Ze benadrukte: ‘Daan, hier komen we sterker uit.’ Yasemin blokkeerde de haters en verwijderde reacties die niet oké waren. Ik ben heel blij dat Yasemin me geholpen heeft om te leren omgaan met online haatreacties.”

 Goed gevoel om op te komen

“Ik ben zelf ook al eens tussengekomen bij online haat. Zo zag ik negatieve commentaar verschijnen op enkele deelnemers van het tv-programma ‘Steenrijk, straatarm’. Ik heb de mensen die zulke berichten posten erop aangesproken. Zo’n commentaren vind ik niet fijn. Het gaf me een goed gevoel dat ik kon opkomen voor iemand anders.”

Samen met Zwangere Guy

“Ondertussen ben ik een beetje bekender en plaats ik nog steeds video’s online. Ik krijg ook nu nog negatieve reacties. Maar er zijn er ook positieve: ik krijg meer respect, zelfs van diegenen die me ooit uitscholden. Ik denk dat ze jaloers zijn, want onlangs heb ik een freestyle rapsodie gedaan op een festival met Zwangere Guy. Ik ben speciaal naar Oostende gegaan om hem te vragen of ik voor hem mocht rappen. Hij zei meteen ja. Hij gaf me veel respect en daar zijn leuke video’s van. Hier ben ik ontzettend trots op.”

Zie je zelf iets gebeuren? Weet dan dat jouw reactie een groot verschil kan maken. Ontdek 5 manieren om veilig in te grijpen.

Zo kan je reageren op online haat.

logo

Bij ons dans je op jouw tempo!

Church of Hip Hop

Markgravelei  95-99

2018 Antwerpen

Search